Off Line...



Will be off line (from Malaysia)......
Nak gi berburu ? Hahahhahaha........
Nak gi tengok negara lain.....
Nak tambah pengalaman hidup...
Nak timbah ilmu....
Yg bermafaat untuk diri dan orang lain...

School Holiday Planning

Waaaarrrrggghhhhh!!!!! School Holiday!!!
Came n join me.... hehheheh... lets make dis school holiday season E.N.J.O.Y!
We have
per day.... have warm and sporting friends!!!
So... What r you waiting for huh???!!!
See this one.... colourful!
You can get it at Pasar Kraftangan... known as pasar philipine...
Go in side and see what you can find..Its Sabahan crafts or what...





Or we go to Gaya Street...Find my Makcik...kikikikiki...buy tudung for modal price (kunun)....






I love this capture...really love it.. I take this at Vinci Shop during "we" talking bout one guys....hehhehehee .. yah that LELAKI...








Oppssss...owez stop here..try to find branded blouse in cheap price.... hohohohoh beli yang out of date punya fashion larrr...
better than ciplak kan..like Nikole....


I'm owez droping here before or after meet someOne or someBody... My Makcik corner...hehehhe at Pasar Besar Kota Kinabalu... Just try n try...I love this one... berat baju ni dalam 3-4 kg....ful of beads n bla bla bla...




After thats....After what???
Buy Kek Lapis..... Woooooo mahal oooo... Just looking2 ba ...




What ever pung... Enjoy lunch at Malay restauran.. My fav Malay restauran is MALINDO at Wisma Merdeka or Nelta at Center Point.. If you ask me to makan others restauran...plz pay for me huh...


I dont really like this one... Like makan angin aja...luckyly toping dia sedap... if U ask me for the next time...wait untill I feel mengidam to eat this one or nothing to eat lagii otherwise U'll pay 4 me.. huhuhuhuuhuh




Actually i prefer something yang Masin....kekekkekeke like lauk2...

But dun worry darling... if both of U ask me....lets go to secrete recipe.... ayayayyayayayya..muah muah muah.. until I feel muak... huh!

And ... untill I need to C doctor...
Waiting Q for a long2 time wif patient...and...huh wait kind of doctor huh? Never see my face!! Just ask n talk..Like I came to her room with dangerous Virus!!!! Hello doc!!! a u sure U love n want to be doctor or just to follow what Ur parents want n need? With hope U can earn more money or get Dr. tittle?... I know not all of Dr like that..but seem most gov doc... may be there're stress...dunno lah.. just go n try...n compare lahh


Whatever...I just want to FLY...Lets me BE FREE...!!!
To see something diffrent in others 'world'..

Make mylife more COLOURFUL
And hope...this 'tambang murah' will 'full filll' my list of desire....
hohohoohohohoohohohohoho

Prejudice in Community

Kenapakah sifat prejudis itu wujud di dalam sesebuah komuniti ?
Bagaimanakah cara – cara mengatasi sifat prejudis dan diskriminasi ?
Prejudis didefinisikan sebagai satu bentuk sikap negatif yang ditujukan kepada ahli dalam satu kelompok lain. Manakala diskriminasi satu bentuk tindakan negatif ekoran daripada sikap negatif. Prejudis dan diskriminasi boleh berlaku tidak mengira sempadan bangsa negara dan warna kulit.
Sejarah lalu memainkan peranan sebagai faktor berlakunya prejudis. Contohnya sikap prejudis masyarakat bukan Islam terutamanya di barat terhadap orang Islam. Berdasarkan sejarah lalu, Islam dianggap sebagai pengganas dan kemudiannya anggapan negatif itu berkekalan sehinggalah hari ini. Perkara ini telah banyak menimbulkan diskriminasi terhadap orang - orang Islam kini. Contohnya apa yang berlaku terhhadap negara –negara Islam seperti yang berlaku di Iraq.
Prejudis dan diskriminasi juga difaktorkan oleh faktor ekonomi dilihat sebagai hasil pengeksploitasian pemerintah terhadap pekerja. Perkara ini turut dinyatakan dan disokong oleh Karl Marx. Sikap dan tindakan ini bukan sahaja tertakluk kepada golongan pemerintah dan rakyat malah antara rakyat itu sendiri. Contohnya di Malaysia, pernah berlaku diskriminasi ekoran sikap prejudis orang Melayu terhadap pembangunan dan kemajuan ekonomi oarang Cina.
Faktor sosiobudaya yang melibatkan peningkatan urbanisasi, mobiliti ke atas beberapa kelompok tertentu, faktor kecekapan dan latihan, pekerjaan dan persaingan, peningkatan kadar penduduk berbanding keluasan tanah dan perumahan serta perubahan di dalam peranan dan fungsi keluarga menyebabkan berlakunya penentangan menerusi tingkah laku prejudis dan diskriminasi.
Faktor situasi yang menekankan aspek sosio psikologikal di mana faktor persekitaran mamainkan peranan berlakunya prasangka dan diskriminasi. Faktor ini boleh dilihat melalui persetujuan sosial untuk akur terhadap pandangan orang lain. Manakala faktor fenomena logikal yang menekankan persepsi semerta iaitu bagaimana individu itu membuat persepsi terhadap persekitarannya. Proses persepsi ini dipengaruhi oleh pengalaman lalu, tingkah laku orang lain dalam situasi yang sama serta cara orang itu mengendalikan sesuatu situasi. Intrepretasi fenomena logikal terhadap tingkah laku prejudis dan diskriminasi menekankan pengaruh semerta berbanding faktor sejarah.
Faktor psikodinamik pula melihat prasangka dan diskriminasi adalah hasil daripada konflik dan masalah penyesuaian yang menimbulkan tingkah laku lempar salah. Pendekatan ini juga melihat daripada segi struktur personaliti individu yang dikatakan lemah.
Kempen media massa boleh dilakukan bagi mengurangkan sikap prejudis dan diskriminasi. Melalui kempen ini kita boleh memujuk masyarakat samada secara langsung atau tidak langsung. Bagi memastikan kejayaan kempen ini, kempen perlu dilakukan secara berterusan kerana sikap individu sukar diubah.
Dengan mengkategori individu kepada kelompok individu boleh meyebabkan timbulnya bias antara kelompok. Maka kesamarataan antara ahli dalam pelbagai kelompok mungkin memberi kesedaran kepada masyarakat kepentingan perpaduan.
Penggubalan undang-undang juga boleh membantu mengubah sikap perkauman yang dramatik. Ini kerana masyarakat akan takut dengan penggunaan undang-undang . Seterusnya secara beransur-ansur akan menjadi satu kelaziaman dalam diri masyarakat.
Hubungan erat dikalangan masyarakat dalam status yang sama pentig untuk mengubah tingkah laku prasangka dan diskriminasi. Ini menggalakkan saling pergantungan dan kerjasama yang berupaya membawa kepada perkara positif.
Fenomena akibat sikap prejudis terhadap orang lain langsung tidak memberi kebaikan kepada pihak tertentu . Apatah lagi apabila berlakunya diskriminasi secarahalus ataupun kekerasan. Oleh itu satu perubahan sikap perlu ada dealam diri manusia untuk sama-sama bersaing dalam era kemodenan ini. Walaupun apa cara sekalipun yang diperkenalkan dalam mengelakkan sikap prejudis dan diskriminasi, ia sebenarnya berbalik kepada diri kita sendiri.

Ergonomic Facility For Handicap Person

PENYEDIAAN KEMUDAHAN UNTUK GOLONGAN KURANG UPAYA:
PERSPEKTIF ERGONOMIK
Aku Binti Saya
HR 2001 - 7419
Sekolah Psikologi dan Kerja Sosial
Universiti Malaysia Sabah
ABSTRAK
Kertas kerja ini mengupas isu yang berkaitan dengan penyediaan kemudahan untuk golongan kurang upaya dengan membincangkannya daripada perspektif ergonomik. Sebelum itu, perlu untuk memahami apa itu kurang-upaya dan juga definisi ergonomik. Dalam kertas kerja ini juga akan menerangkan beberapa produk yang dihasilkan dan seterusnya akan membincangkan ciri-ciri ergonomik yang terdapat dalam produk tersebut. Perbincangan ini hanya tertumpu kurang upaya anggota. Pemilihan kategori golongn ini adalah kerana permintaan terhadap kemudahan tersebut adalah tinggi berbanding yang lainnya. Di akhir kertas kerja, perbincangan diteruskan dengan melihat cadangan yang sesuai serta apa yang perlu dilakukan sebagai manusia normal terutamanya mereka yang terlibat secara lansung dengan rekacipta kemudahan untuk golongan ini.
PENGENALAN
Salah-satu sumbangan dan tanggungjawab kita sebagai golongan yang normal atau manusia yang sempurna dari segi fizikal ialah menyediakan kemudahan kepada golongan kurang upaya. Ini bersempena dengan Dekad Bangsa-bangsa Bersatu bagi Orang Kurang Upaya di Rantau Asia dan Pasifik 1993-2002, negara kita telah mendatangani Proklamasi Penyertaan Penuh dan Penyamaan Peluang bagi Orang Kurang Upaya di Rantau Asia dan Pasifik pada 16 Mei 1994. Agenda Tindakan Dekad ini memberi penekanan kepada kesedaran masyarakat dan penyediaan kemudahan-kemudahan ke arah peningkatan kesejahteraan hidup orang kurang upaya. Penyediaan kemudahan tersebut bukan sahaja hanya sebagai kemudahan tetapi harus dilihat dari perspektif ergonomik. Yakni kemudahan itu harus dibina atau disediakan dengan mempertimbangkan keselesaan dan keselamatan mengikut ketidakupayaan yang dialami. Sehubungan dengan itu, tanggungjawab besar ini terletak di tangan ahli psikologi ergonomik di mana kepentingan dari segi psikologi golongan tersebut juga perlu dititik-beratkan. Dalam membincangkan adalah perlu memahami secara definisi istilah kurang upaya itu sendiri dan juga ergonomik.
* Ergonomik = Ergonomic merupakan salah-satu bidang dalam Psikologi Industri dan Organisasi di mana bidang ini mengkhusus kepada faktor manusia iaitu kajian hubungan manusia dan mesin.
***Sebarang copy & paste tanpa izin penulis adalah dilarang. So, mintalah izin dulu ya..**

Malaysia School Calender, School Holiday & Public Holiday 2009

Perancangan Tahun depan..(kepada yang berkenaan)

1. Merancang untuk bercuti? 2. Merancang untuk berkahwin?
3. Merancang untuk kenduri ? 4. Merancang untuk bertunang ?
5. Merancang menunaikan umrah? 6. Merancang untuk merancang.....
Kalender Persekolahan 2009
Untuk lebih detail: http://www.moe.gov.my/tayang.phplaman=kalendar_sekolah&unit=utama&bhs=my


Malaysia Public Holidays 2009 Calendar. Cuti Umum & Cuti Sekolah 2009
Now with Malaysia & Singapore School Holiday


Plz visit this site for more details:http://www.onestopmalaysia.com/holidays-2009.html

Protect Yourselff from Scam!!!!

http://www.irfankhairi.com/
========================================================
Cara mengelakkan diri daripada tertipu di Internet (SCAM)
=========================================================
Oleh: Irfan Khairi
Hriah, dalam mengumpul kewangan dan menambahkan kekayaan, kita bukan sahaja sepatutnya fikir bagaimana nak invest, bagaimana nak jimat wang, bagaimana nak tambahkan pendapatan, dan sebagainya... tetapi, kita perlu juga fikir bagaimana tidak mahu rugi/hilang/burn wang kita...
Contoh:
* meminjam wang pada kawan, dan pinjaman tidak di bayar (mungkin anda pernah terkena!)
* membuat pelaburan yang jelas merugikan (seperti beli rumah untuk disewa di kawasan tiada permintaan)
* tertipu dengan program-program Inetrnet atau dikenali sebagai SCAM
Tip saya kali ini, hendak kongsikan pada anda satu "formula" supayakita tidak rugi/hilang/burn duit kita pada SCAM (penipuan). Formula ini berbunyi: NO SCAM!
N-O S-C-A-M.
N bermaksud: NAME. Siapakah nama di sebalik sesuatu pelaburan atau peluang perniagaantersebut. Sering kali, SCAM dilakukan oleh mereka yang sukamenyorokkan identiti mereka. Jadi, pastikan anda ketahui namasebenar dan juga maklumat peribadi siapakah yang mengendalikansesuatu pelaburan atau peluang menjana pendapatan itu.
O bermaksud: OVER PROMISE. OVER PROMISE. Pelaburan atau peluang yang menjana pendapatan yangdiberikan adakah ianya over promising? Atau janji yang lebih-lebihdan tak masuk akal? Ketahui bahawa menjana pendapatan yang lumayanbukanlah perkara yang mudah. Mana ada goyang kaki, duit masuk(melainkan bisnes menjahit). Kebanyakan SCAM akan menipu mangsa dengan cara membuat janji-janji manis berlebihan, atau OVER PROMISE!

S bermaksud: SEARCH. Internet penuh dengan maklumat-maklumat. Dan maklumat di Internet bersebar dengan pantas. Oleh itu, apa kata anda menggunakankekuatan Internet ini untuk membuat sedikit research. Anda perlumembuat SEARCH atau CARIAN, terutamanya di Google.com. Masuk http://www.google.com/ dan lakukan research dengan cara type nama pemilik program tersebut. Atau, typekan nama syarikat. Atau type nama program atau sistem yang digunakan. Dengan hanya menggunakan SEARCH di google, anda pasti akan mengetahui banyak maklumat-maklumat seperti pelanggan tidak berpuashati, dan sebagainya. Cara ini amatlah efektif, tetapi, sayangnya,ramai yang terjerat dalam SCAM, salah diri juga kerana tidakmelakukan research, dengan hanya menggunakan SEARCH di GOOGLE.COM!

C bermaksud: CONTACT.Pastikan anda mempunyai contact details lengkap syarikat atauperniagaan tersebut. Sekali lagi, mereka yang melakukan SCAM sukamenyorok dan berselindung. Jarang sekali mereka dedahkan alamat,nombor telefon, cara hubungi, dan lain-lain. Sekiranya ada, apakata anda cuba hubungi secara offline untuk memastikan kewujudan CONTACT details mereka. Ingat, wang anda dalam keadaan bahayasekiranya tertipu. Oleh itu, apa kata usaha lebih sikit supaya takterjerat!

A bermaksud: ASK. Tanya orang ramai. Tanya kenalan-kenalan dan tanya juga pakar-pakar industri! Jangan hanya tanya kenalan yang mempromosikan sesuatu program tersebut, kerana mungkin mereka juga tertipu dengan SCAM. Tanya orang lain juga supaya kita lebih banyak maklumat tentangsesuatu program sebelum melaburkan our hard earned money! Islam juga menggalakkan kita banyak bertanya untuk mendapat ilmu.Pastikan anda mempunyai ilmu supaya tidak tertipu. Tanya - tanya dan tanya lagi!

M bermaksud: MAKE SURE! Pastikan anda melakukan kesemua di atas! Ulang kembali langkah N-O-S-C-A-M sehingga anda 100% berpuas hati dan rasa selamat dengan pelaburan anda. Sering kali mereka yang terjerat dengan SCAM, sebenarnya, sebelum menyertai telah ada "rasa tak sedap hati".Tetapi, sebabkan perasaan "ingin tahu" dan juga "cepat kaya"memenangi diri, maka, kita pun tertumpas dengan janji-janji manis SCAM. Sekiranya anda tertipu dengan SCAM, bukan sahaja anda rugi WANG. tetapi, anda juga akan rugi MASA dan USAHA anda dalam memperolehi dan menjana wang tersebut! Dan yang penting juga, andaakan rugi dan kehilangan keyakinan anda dalam memulakan perniagaandan pelaburan yang sebenar. Bila hilang keyakinan, self esteem akankurang, dan kita mula stress... harapnya tidak terjadi pada kita ok?:) Baca kembali NO SCAM di atas dan fikirkan. Kalaulah semua kitaikuti langkah-langkah ini, insyaallah tiadalah yang terjerat dengan SCAM-SCAM yang berlaku keliling kita.Bagi anda yang pernah terkena SCAM (harapnya tidak ramai lah dari pembaca blog saya:)), apa kata anda rujuk semua di atas dan cuba jawab point-point di atas. Adakah anda melakukan segalanya sebelum terkena SCAM tersebut?
* N - NAME
* O - OVER PROMISE
* S - SEARCH
* C - CONTACT
* A - ASK
* M - MAKE SURE!

Change We Believe In....... !!!! Yes We Can!!!

Siapa Obama ?

Lelaki Itu Berkulit Hitam.......

Laporan Penuh Pilihan Raya...(drpd slumbeRaja)

Bagi mereka yg memilih utk membaca
(Dipetik dari e-mail yg dikirimkan oleh ahli satu group.....Andi Chancha El Bugizy)

Hello, Chicago.
If there is anyone out there who still doubts that America is a place where all things are possible, who still wonders if the dream of our founders is alive in our time, who still questions the power of our democracy, tonight is your answer.
It's the answer told by lines that stretched around schools and churches in numbers this nation has never seen, by people who waited three hours and four hours, many for the first time in their lives, because they believed that this time must be different, that their voices could be that difference.
It's the answer spoken by young and old, rich and poor, Democrat and Republican, black, white, Hispanic, Asian, Native American, gay,straight, disabled and not disabled. Americans who sent a message to the world that we have never been just a collection of individuals or a collection of red states and blue states.
We are, and always will be, the United States of America.
It's the answer that led those who've been told for so long by so many to be cynical and fearful and doubtful about what we can achieve to put their hands on the arc of history and bend it once more toward the hope of a better day.It's been a long time coming, but tonight, because of what we did on this date in this election at this defining moment change has come to America.
A little bit earlier this evening, I received an extra ordinarilygracious call from Sen. McCain. Sen. McCain fought long and hard in this campaign. And he's fought even longer and harder for the country that he loves. He has endured sacrifices for America that most of us cannot begin to imagine. We are better off for the service rendered by this brave and selfless leader. I congratulate him; I congratulate Gov. Palin for all that they've achieved. And I look forward to working with them to renew this nation's promise in the months ahead.
I want to thank my partner in this journey, a man who campaigned from his heart, and spoke for the men and women he grew up with on the streets of Scranton and rode with on the train home to Delaware, the vice president-elect of the United States, Joe Biden. And I would not be standing here tonight without the unyielding support of my best friend for the last 16 years the rock of ourfamily, the love of my life, the nation's next first lady Michelle Obama. Sasha and Malia I love you both more than you can imagine. And you have earned the new puppy that's coming with us to the new White House. And while she's no longer with us, I know my grandmother' s watching,along with the family that made me who I am. I miss them tonight. Iknow that my debt to them is beyond measure.To my sister Maya, my sister Alma, all my other brothers and sisters,thank you so much for all the support that you've given me. I am grateful to them.
And to my campaign manager, David Plouffe, the unsung hero of thiscampaign, who built the best -- the best political campaign, I think,in the history of the United States of America.To my chief strategist David Axelrod who's been a partner with me every step of the way.To the best campaign team ever assembled in the history of politics you made this happen, and I am forever grateful for what you'vesacrificed to get it done.But above all, I will never forget who this victory truly belongs to.It belongs to you. It belongs to you.I was never the like liest candidate for this office. We didn't start with much money or many endorsements. Our campaign was not hatched inthe halls of Washington. It began in the backyards of Des Moines and the living rooms of Concord and the front porches of Charleston. It was built by working men and women who dug into what little savingsthey had to give $5 and $10 and $20 to the cause.It grew strength from the young people who rejected the myth of their generation's apathy who left their homes and their families for jobs that offered little pay and less sleep. It drew strength from the not-so-young people who braved the bittercold and scorching heat to knock on doors of perfect strangers, andfrom the millions of Americans who volunteered and organized and proved that more than two centuries later a government of the people,by the people, and for the people has not perished from the Earth.This is your victory.
And I know you didn't do this just to win an election. And I know youdidn't do it for me.You did it because you understand the enormity of the task that liesahead. For even as we celebrate tonight, we know the challenges that tomorrow will bring are the greatest of our lifetime -- two wars, a planet in peril, the worst financial crisis in a century.Even as we stand here tonight, we know there are brave Americans waking up in the deserts of Iraq and the mountains of Afghanistan torisk their lives for us.There are mothers and fathers who will lie awake after the childrenfall asleep and wonder how they'll make the mortgage or pay theirdoctors' bills or save enough for their child's college education.There's new energy to harness, new jobs to be created, new schools tobuild, and threats to meet, alliances to repair.The road ahead will be long. Our climb will be steep. We may not getthere in one year or even in one term. But, America, I have never beenmore hopeful than I am tonight that we will get there.I promise you, we as a people will get there.There will be setbacks and false starts. There are many who won'tagree with every decision or policy I make as president. And we knowthe government can't solve every problem.But I will always be honest with you about the challenges we face. Iwill listen to you, especially when we disagree. And, above all, Iwill ask you to join in the work of remaking this nation, the only wayit's been done in America for 221 years -- block by block, brick bybrick, calloused hand by calloused hand.What began 21 months ago in the depths of winter cannot end on thisautumn night.This victory alone is not the change we seek. It is only the chancefor us to make that change. And that cannot happen if we go back tothe way things were.It can't happen without you, without a new spirit of service, a newspirit of sacrifice.So let us summon a new spirit of patriotism, of responsibility, whereeach of us resolves to pitch in and work harder and look after notonly ourselves but each other.Let us remember that, if this financial crisis taught us anything,it's that we cannot have a thriving Wall Street while Main Street suffers.In this country, we rise or fall as one nation, as one people. Let'sresist the temptation to fall back on the same partisanship andpettiness and immaturity that has poisoned our politics for so long.Let's remember that it was a man from this state who first carried thebanner of the Republican Party to the White House, a party founded onthe values of self-reliance and individual liberty and national unity.Those are values that we all share. And while the Democratic Party haswon a great victory tonight, we do so with a measure of humility anddetermination to heal the divides that have held back our progress.As Lincoln said to a nation far more divided than ours, we are notenemies but friends. Though passion may have strained, it must notbreak our bonds of affection.And to those Americans whose support I have yet to earn, I may nothave won your vote tonight, but I hear your voices. I need your help.And I will be your president, too.And to all those watching tonight from beyond our shores, fromparliaments and palaces, to those who are huddled around radios in theforgotten corners of the world, our stories are singular, but ourdestiny is shared, and a new dawn of American leadership is at hand.To those -- to those who would tear the world down: We will defeatyou. To those who seek peace and security: We support you. And to allthose who have wondered if America's beacon still burns as bright:Tonight we proved once more that the true strength of our nation comesnot from the might of our arms or the scale of our wealth, but fromthe enduring power of our ideals: democracy, liberty, opportunity andunyielding hope.That's the true genius of America: that America can change. Our unioncan be perfected. What we've already achieved gives us hope for whatwe can and must achieve tomorrow.This election had many firsts and many stories that will be told forgenerations. But one that's on my mind tonight's about a woman whocast her ballot in Atlanta. She's a lot like the millions of otherswho stood in line to make their voice heard in this election exceptfor one thing: Ann Nixon Cooper is 106 years old.She was born just a generation past slavery; a time when there were nocars on the road or planes in the sky; when someone like her couldn'tvote for two reasons -- because she was a woman and because of thecolor of her skin.And tonight, I think about all that she's seen throughout her centuryin America -- the heartache and the hope; the struggle and theprogress; the times we were told that we can't, and the people whopressed on with that American creed: Yes we can.At a time when women's voices were silenced and their hopes dismissed,she lived to see them stand up and speak out and reach for the ballot.Yes we can.When there was despair in the dust bowl and depression across theland, she saw a nation conquer fear itself with a New Deal, new jobs,a new sense of common purpose. Yes we can.When the bombs fell on our harbor and tyranny threatened the world,she was there to witness a generation rise to greatness and ademocracy was saved. Yes we can.She was there for the buses in Montgomery, the hoses in Birmingham, abridge in Selma, and a preacher from Atlanta who told a people that"We Shall Overcome." Yes we can.A man touched down on the moon, a wall came down in Berlin, a worldwas connected by our own science and imagination.And this year, in this election, she touched her finger to a screen,and cast her vote, because after 106 years in America, through thebest of times and the darkest of hours, she knows how America can change.Yes we can.America, we have come so far. We have seen so much. But there is somuch more to do. So tonight, let us ask ourselves -- if our childrenshould live to see the next century; if my daughters should be solucky to live as long as Ann Nixon Cooper, what change will they see?What progress will we have made?This is our chance to answer that call. This is our moment.This is our time, to put our people back to work and open doors ofopportunity for our kids; to restore prosperity and promote the causeof peace; to reclaim the American dream and reaffirm that fundamentaltruth, that, out of many, we are one; that while we breathe, we hope.And where we are met with cynicism and doubts and those who tell usthat we can't, we will respond with that timeless creed that sums upthe spirit of a people: Yes, we can.
Thank you. God bless you. And may God bless the United States of America
aRiBiy1108

Cinta yang tak terluah dengan Kata - kata...

Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada sisuami. Ini dialog mereka.
Isteri : Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?
Suami : Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!
Isteri : Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.
Suami : Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!
Isteri : Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata "Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang! "Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma. Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital. Surat tersebut berbunyi begini :
"Sayang!Jika disebabkan suara aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau bersuara? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu...sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu... sekarang bolehkah engkau tersenyum? Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu.... sekarang bolehkah engkau melangkah?Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu. Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi.Adakah cinta memerlukan sebab? Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini,selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Adakakanya perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. Namun begitu... ia boleh dirasai dalam hati."
Sumber : Dipetik dari email gue.....

Terapi Seni ; Minda Seorang Psikosis

Cuma, otak sedikit sibuk
"Ya, kami tidak sakit. Cuma otak saya sedikit 'sibuk'," akui Fathullah, seorang pesakit mental ketika ditemui di Pameran Seni dalam Psikiatri Malaysia yang julung kalinya diadakan di
Kuala Lumpur baru-baru ini.
"Sebelum ini, saya banyak mengejar kesempurnaan dalam hidup.
Terlalu bercita-cita tinggi. I'm a new person now.

Old version! Versi lama bukan versi tua...

Salam.
Beberapa hari ini jiwa Ku tak berapa stabill... beberapa kerja bertangguh yang Aku tak selesaikan lagi.. Yah, Aku pikir Aku terima kerja2 ini untuk menyelesaikan masalah yg satu ITU tapi masalah yang satu INI pula timbul..Masalahnya bukan daripada siapa2 pun, dari Aku juga..suka sangat bertangguh..penyakit dari zaman studi lagi...Kenapa Aku bertangguh? Aku punya sebab sendiri, yg penting bukan sebab sengaja ditangguh2...... Kepala Aku dah mula "jam" ala ala lembab gitu, idea2 bernas sudah mula lapuk, idea2 kreatif & inovatif dah mula lusuh... Warghhhh!!!! Its not me! Kenapa erk? May be...Yah bukan may be lagii...sure! kompom!..
Mari Aku pikir2 sebabnya sebelum Aku semakin buntu, blur2, b****, b**** dan keluarga segala "B".
Sebab2nya
1. Aku sudah kurang membaca
2. Aku sudah kurang berbincang (tentang isu2 yg isu...bkn gossip/ mengumpat)
3. Aku belum jumpa org tempat Aku boleh berkongsi (baru2 ni Aku sempat kongsi ilmu dgn satu parents, Aku suka coz Aku ble janah otak ku ini)
4. Tiada sesuatu yang "memaksa" Aku untuk menambah ilmu....
5. Actly its not Me ba...tapi as I said, Im not perfect person or Very2 nice person ba.... salah satu sebabnya coz may be kini Aku suka bercerita ttg org lain drpd cermin diri sendiri.. Utk ini Aku tak salahkan sesiapa, takkan salahkan enviroment atau apa2, dari Aku saja ba...
Macam mana nak selesaikan..
1. Banyakkan baca, Ilmu di hujung jari
2. Baca pelbagai ilmu supaya dinamik walaupun diletakkan di mana2
3. Jangan anggap bahan bacaan semua betul. Anggap sebagai panduan/rujukan bukan pegangan.
4. Urus masa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5. Takda jumpa sesiapa utk dijadikan teman berkongsi ilmu & pendapat di alam realiti, alam maya kan ada...Zaman dah merubah, dunia dah maju...
Dalam kebuntuan Ku..Aku berlayarlah ke pulau bahagia....hehehe...Internetlah! takda pulau2 lain..jenguk2 nertwork yg Along Basri bikin untuk kami X- Pelajar Sekolah Psikologi dan Kerja Sosial, 2001 - 2004. Salut la ko Bro! Engko berusaha keras untuk ini.. siap balik kg bongkar segala harta karun semata2 nak upload gambar lama kita.... Ada time aku tlg upload juga ba...Tapi gambar yg ko ada tu yg Aku ada juga...hehhehe...
Macam2 kenangan selama 3 tahun studi... Ketawa, sedih, nangis dlll semua kenangan terindah yg mendewasakan..Cinta & Persabahatan adalah ramuan dalam kenangan itu.. Ada yang Cintanya kekal, ada yg sekerat jalan, ada yang hanya menyimpan rasa Cintanya. Apapun kita masih semua kekal sebagai SAHABAT.
Aku yg bertanda merah.. Aku dulu2 memang "ganas", itu cara Aku...tak boleh dinafikan.heheheheheeeeBeberapa SAHABAT yang tahu akan network ni dan sudi join.

Its Me now but not forever... Aku tak nak hanya menjadi seperti mana Aku sekarang..Bukan bererti Aku akan jadi orang lain. Aku mahu jadi yang lebih baik.

Ini Aku punya logo...logo ka? Bukan. trademark? Bukan... Kira macam aku punya CHOP lah..Susah2 my sign. Ari nama panggilan Ku. Kebanyakkan kawan2 lama Aku panggil Aku dengan nama ini. Cuma kini, pelbagai nama yg Aku dipanggil... Apappun Aku serahkan keada Si Pemanggil Aja (nama yg baik aja tau!)..kerana dengan itu Aku boleh agak siapa yang memanggil Aku hatta melalui email atau SMS.

http://spsiksofums.ning.com/photo?page=3

Should U change Ur Fav colour ?

When men see red, they see hot: study
AFP - Wednesday, October 29
WASHINGTON (AFP) - - The popular ballad "Lady in Red" is poised to take on a whole new meaning: a study published Tuesday showed that the color red makes men see women as hotter or, more scientifically put, more attractive.
Researchers from the University of Rochester in New York conducted five psychological experiments to demonstrate that the color red makes men feel more amorous toward women.
In the experiments, groups of young men looked briefly at a picture of a moderately attractive woman printed on a red background, and the same woman then on a white, grey or green background. They also looked at a woman in red clothing, and the same one in blue clothing.
The men found the lady with a red background more attractive, both physically and sexually.
Comparing the woman in a red shirt to the same woman dressed in blue, men said they were more likely to ask the lady in red on a date and to lavish more money on her.
As part of one of the experiments, as well, the researchers sought to see whether a group of women were similarly more attracted to the woman shown against a red backdrop than a background of a different color. They were not.
What the researchers call the "red-sex link" could have roots in humans' biological heritage.
For instance, among primates, females display more red on parts of their body when they are nearing ovulation, probably to attract the male of the species.
"Research has shown that male primates are indeed particularly attracted to female conspecifics exhibiting red," the study says.
To the authors of the study, University of Rochester psychology professor Andrew Elliot and post-graduate researcher Daniela Niesta, the experiments' findings confirm what "women have long suspected and claimed: that men act like animals in the sexual realm."
And, they added, the fact that men are more turned on by women in red also confirms that, although men like to think that they respond to women "in a thoughtful and sophisticated manner, it appears that at least to some degree their preferences and predilections are, in a word, primitive."